Ik schaam me zo erg

Home Behandelingen Ik schaam me zo erg

Schuldig voelen..

Ken je dat? Je maakt een beslissing.. en voelt je daarna schuldig? Heb ik het goed gedaan, kon ik het misschien beter toch niet doen?

Dichtbij..

Een schuldgevoel ligt dicht bij schaamte, maar is net even anders. Een schuldgevoel laat zien dat je weet dat iets je schuld is en ligt daardoor ook minder in de taboesfeer dan schaamte. Hierdoor kun je er wel makkelijker over praten dan iets waarvoor je je schaamt. Toch betekent dit niet voor iedereen dat je weer verder kunt gaan met je leven. Je kunt er namelijk door worden afgeleid waardoor je je niet goed kunt focussen op waarmee je bezig bent.

Schuldgevoel is een negatieve emotie. Het is een emotie die soms gebruikt kan worden om mensen te motiveren om iets te doen, maar het is niet de beste motiverende emotie die er is.

Schuldgevoel is een gevoel dat meestal veroorzaakt wordt door de overtuiging dat je een ander kwaad hebt gedaan. Je kunt je bijvoorbeeld schuldig voelen omdat je ooit iemand hebt gepest. Je kunt je echter ook schuldig voelen omdat je denkt dat een ander ongelukkig is door jou, terwijl de oorzaak helemaal niet bij jou ligt.

Ook kun je je schuldig voelen om iets waarvan je denkt dat je dat jezelf hebt aangedaan. Schuldgevoel komt bijvoorbeeld vaak voor na een trauma, ongeacht of dit trauma aan jezelf of een ander te danken is.

Mensen met een chronisch schuldgevoel zijn er erg goed in om zichzelf de schuld te geven van leed in het leven van anderen.

Hypnose & hypnotherapie

Hypnose kan ook helpen om herinneringen op te halen en die vanuit een ander standpunt te bekijken. Dit kan bijvoorbeeld met regressietherapie. Hierdoor kun je erachter komen dat je schuldgevoel misplaatst is en je echt niets aan de situatie had kunnen veranderen.

Aan de andere kant kan hypnotherapie je ook helpen om weer naar de toekomst te kijken en om je zelfvertrouwen te vergroten zodat je niet weer een beslissing maakt waar je je later schuldig over voelt.

 

“Dat eeuwige schuldgevoel wat ik met me meedroeg, dat is nu door middel van een IEMT sessie bij Martine, helemaal weg! Ik ben opgelucht! *Hilda

Waarmee kan ik je helpen?

Neem contact op