Therapieën

Home Therapieën

Hypnose.. wat kan dat voor mij betekenen?

Het woord Hypnos komt uit  het Grieks ὑπνος hypnos, slaap en  is een kunstmatig opgewekte trance, gekenmerkt door verhoogde vatbaarheid voor suggestie.

Wat is hypnose eigenlijk?

Voor mij is hypnose een staat waarin we wel duizenden keren per dag inkomen. Het heeft te maken met een verlaging van breinactiviteit zodat we vatbaarder worden voor suggestie. Eigenlijk is het een heel natuurlijk proces, ga maar eens na:

Je rijdt in de auto en zomaar opeens besefte dat je er al bijna was? Een heel stuk van de weg was je ‘kwijt’. Wat deed je toen op dat moment? Je was op dat moment in de staat die we ook wel hypnose noemen
Of ken je dat, dat je zo aan het lezen bent in een goed boek? Dat je alles om je heen vergat? Ook toen was je in de staat die we hypnose noemen.
Of dat je in een lift stond en dacht dat het jouw verdieping was toen je uitstapte en dat bleek niet zo te zijn?
Al die momenten zijn momenten dat je in hypnose bent. Het is dus geen raar verschijnsel en er hangen allemaal mythes omheen die niet kloppen helaas.

Wat is hypnose dan wel?

Hypnose is een staat van ontspanning en focus. Wanneer je lichaam zich meer ontspant gaat je breinactiviteit omlaag. Er zijn verschillende soorten hersengolven:

Alfastaat : #De breinactiviteit van iemand in lichte trance is ‘Alfa’. In deze staat is de frequentie van onze hersenen lager dan normaal en ligt tussen de 7 en 14 Hertz.  In deze staat zijn we eigenlijk tegelijkertijd alert, maar ook ontspannen. Het is een fijne  staat om in te zijn. We kunnen in deze staat heel efficiënt nieuwe dingen leren en informatie verwerken.

Thetastaat: #Ben je iets dieper in trance, dan spreken we van de Thetastaat. De frequentie van de hersengolven ligt dan tussen 4 en 7 Hertz. Dit is de staat waarin ik mensen breng wanneer ik hypnotherapie wil doen. Het is een staat tussen waken en slapen in. Deze staat is super geschikt om snel bepaalde dingen in ons onderbewuste te herprogrammeren als we dat willen. Mensen die mediteren bevinden zich ook vaak in deze staat.

Deltastaat: #Tenslotte is er nog de staat waarin we verkeren wanneer we slapen. Dit noemen we de Deltastaat. De brein activiteit ligt dan tussen de 0,5 en 4 Hertz. Toch gebeurt er dan ook van alles.

Hypnose is geen slaap. Je bent gewoon bij bewustzijn en hoort alles.

Het is wetenschappelijk  bewezen dat de oorzaken van klachten en problemen niet te vinden zijn in het bewustzijn maar in het onderbewustzijn. Want  als je bang bent voor spinnen, dan heb je ooit een negatieve emotie (emoties zitten in het onderbewustzijn) gekoppeld aan een ervaring met spinnen.  Iedereen kan je vertellen dat spinnen niet eng of gevaarlijk zijn maar je onderbewustzijn heeft deze nare ervaring geankerd en jij reageert daarop met angst.

Door de begeleiding van de hypnotiseur en de bereidheid van de cliënt om in hypnose te gaan, kan een staat van trance gerealiseerd worden waarin veranderingen in het onderbewustzijn kunnen worden gemaakt. Bekijk het onderbewustzijn  maar als de harde schijf van een computer.  Alle eerste overtuigingen (ervaringen) worden daar opgeslagen. Komt er een nieuwe overtuiging dan wordt de eerste overtuiging van de harde schijf gewist.

Echter, de harde schijf heeft een firewall, die niet alle nieuwe informatie informatie zomaar doorlaat. Een hypnotiseur weet deze firewall te omzeilen waardoor je onderbewustzijn boodschappen (suggesties) aanneemt en oude overtuigingen kunnen worden vervangen door nieuwe. Resultaat: je bent niet meer bang!

“Het is een heel aparte gewaarwording.. eigenlijk ben je er gewoon bij.. ik hoor je stem, hoor de omgeving, maar het lijkt alsof het allemaal niet meer uit maakt ofzo.. Het is een heerlijke vorm van ontspanning.. en toch gebeurt er van alles! Heel bijzonder! *Marc

Waarmee kan ik je helpen?

Neem contact op